Direktlänk till inlägg 13 juni 2015
I helgen var det så äntligen dags för en ny bryggning efter ett par veckors lång väntan. Som jag skrivit tidigare så ville jag testa en IPA med mycket humlekaraktär, dock med en liten bittergiva.
Receptet har tagits fram med hjälp av "proffset" Trevor inne på Pot Belly på Engelbrektsgatan i Göteborg. Trevor modifierade ett recept jag hade och därefter modifierade jag hans modifikation vilket resulterade i nedanstående recept. Men vad tusan ska den heta???
Recept:
2000 g. Maris Otter
260 g. Carared
130 g. Cara Belge
130 g. Bisquit
6 g. Columbus (20)
6 g Simcoe (15)
10 g Simcoe (10)
10 g Columbus (2)
10 g Simcoe (0)
10 g Equinox (0)
20 g Equinox (torr)
10 g Columbus (torr)
Safale US-05/ Kalciumsulfat/ Protafloc
Denna bryggning blev det också premiär för mitt nya kokkärl på 29 liter med tappkran vilket kändes mycket spännande. Då jag nu har för avsikt att brygga 10-liters batcher så krävdes det en större gryta, dessutom finns det nu möjlighet till ännu större satser vilket leder till ännu mera öl! Så nu när denna är inhandlad är det dags att börja fundera på nästa inköp, man får aldrig nöja sig...
Bryggningen flöt på riktigt smidigt och även mäskningstemperaturen höll sig bättre nu när jag gjorde en större sats. Jag fyllde bara på med 5dl hett vatten efter halva tiden vilket gjorde att det höll sig hyfsat runt 66 grader.
Sedan var det dags för lakningen som jag tänkte beskriva lite mer ingående.
Vid lakningen vill vi "rensa" malten och utvinna så mycket socker som möjligt genom att sila vatten genom maltbädden till en sötvört. De finns två olika sätt att laka på, satslakning (Batch sparge) som jag använder mig av, eller flödeslakning (fly sparge). Dessa kan göras antingen i mäskninskärlet med hjälp av t.ex en falskbotten eller bazooka screen. Om ni önskar förklaring på dessa så skriv en kommentar. Jag själv använder mig av "hink-i-hink", en hink borras full med hål i botten med 3mm borr och ställs i en likadan hink med tappkran, dock utan hål Om du vill få någon öl i slutändan...
Efter mäskningen läggs malten försiktigt över i hinken och därefter hälls mäskvattnet i, helst över en hålslev eller liknande så att det inte täpper igen.
Sedan är det dags att recirkulera ett par liter genom att man tappar ut vatten och häller tillbaka det över maltbädden, som då fungerar som ett filter, tills att vörten blivit klarare utan massa "maltrester". Då häller du över resterande lakvatten som värmts upp till 78-82 grader.
Nu är det dags att tappa ur vattnet långsamt, cirka 5 dl i minuten, detta kan tappas direkt i kokkärlet, var dock noga med att inte vörten syresätts. På bilden nedan tappar jag över det i en annan hink bara för att se hur mycket vört jag får ut då jag inte använt dessa stora hinkar sedan första koket.
Det finns väldigt mycket mer att skriva om lakningen men detta är i stora drag en vanlig, enkel lakning.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 | 7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | 14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 | ||||||||
|