Direktlänk till inlägg 22 maj 2015

Provsmakning Neckbeard APA

Av Martin Karlsson - 22 maj 2015 14:54

Nu har jag äntligen fått smaka på min senaste APA, dvs, American Pale Ale. Förväntningarna var som alltid skyhöga och pyset som mötte när kapsylen öppnades dämpade inte dessa.

American Pale Ale är en relativt ny sort som är en variant på den klassiska brittiska Pale Ale. Det var under 80-talet som det började produceras mycket Pale Ale i USA genom de många mikrobryggerierna. Det som skiljer dem från de brittiska  är främst att en APA har en tydligare citruston och humlekaraktär av de amerikanska humlesorter som numera finns att tillgå.


Men åter till provsmakandet. Att döma av pyset så hade kolsyran blivit bra och när ölen fyllde glaset bildades ett ordentligt skum på toppen. Den hade en relativt mild beska vilket jag föredrar och den karakteristiska humlekaraktären satt som den skulle. Dock hade jag önskat en tydligare citruston och en ännu större humleexplosion men detta recept hade inte den mängd humle så det är ju inte så konstigt. Överlag är jag dock väldigt nöjd med denna.

För att uppnå ovanstående önskningar skulle jag kunnat öka på både smakgivan samt aromgivan, och vad är nu detta för givor undrar ni som inte satt er in i bryggandes magiska värld ännu... Detta kommer jag ta upp mer längre fram i bloggandet men kortfattat så tillsätter man humle under olika tidpunkter av koket. Beroende på hur länge de ligger i ger de olika karaktär till ölet. Under ett vanligt 60-minuters kok så tillsätts en mängd humle direkt, bittergivan. Smakgivan brukar tillsättas när det är runt 15 minuter kvar medans aromgivan som ger doftkaraktären tillsätts på slutet eller när koket avslutats.


Min nästa sats ska nog bli ännu en IPA och denna gången ska jag satsa på en rejäl humleexplosion. Dessutom känner jag mig ganska tillfreds med mitt sätt att brygga på så nu ska jag börja köra lite 10-liters batcher. 


   

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Martin Karlsson - 22 januari 2016 16:23

Nu har det varit tyst på bloggen ett tag men äntligen är jag igång med lite nya bryggningar igen. Två nya batcher står nu och jäser och utvecklas förhoppningsvis till någon form av flytande guld... Den första satsen är en Red IPA humlad med för mig...

Av Martin Karlsson - 4 december 2015 19:02


Då var det äntligen dags att provsmaka mina livs första egenbryggda julöl. Fast om sanningen ska fram så har jag ju redan provsmakat men det är nu dags att skriva några rader om dem. Jag är väldigt nöjd med etiketterna även om jag skrev fel namn på...

Av Martin Karlsson - 21 november 2015 10:05


I söndags var det återigen bryggdags men det blev inte någon tredje julöl med den utlovade julexplosionen som var tanken utan istället blev det en American Pale Ale för att få rensat lite bland all humle som jag samlat på mig. Bryggningen tillägnas...

Av Martin Karlsson - 23 september 2015 21:11


Nu är det bara tre månader kvar till jul vilket innebär att det även är hög tid att brygga julölet! Jag har i år tänkt brygga tre olika julöl. En Ljusare Pale Ale med Kryddnejlika, Kanelstång och Apelsinzest samt en Pale Ale med honung, stjärnanis, k...

Av Martin Karlsson - 22 september 2015 20:45

Nu har det varit ett långt sommaruppehåll på bloggen och nu finns det mycket att berätta om sommarens och höstens bryggningar, byggen och inköp. Dock har det hänt så mycket att jag bara kort kan beskriva det som hänt så jag kommer ikapp och kan berät...

Ovido - Quiz & Flashcards