Direktlänk till inlägg 14 maj 2015

Dubbelbryggning, oj oj oj...

Av Martin Karlsson - 14 maj 2015 19:34

Igår var det Kristi Himmelfärdsdagen och vi fick en härlig ledig torsdag och vad passar väl bättre än att spendera dagen med att brygga öl, förutom att som alla andra vara ute i den fantastiska solen som äntligen behagade att kika fram... Jaja, tyvärr har jag inget utomhusbryggeri ännu så jag fick stanna inne, men det var inga ledsna miner för det...


Idag tänkte jag dessutom brygga två stycken satser mer eller mindre på samma gång, en Veteöl samt en Session IPA. Jag kan dock rekommendera er att inte brygga två satser samtidigt om ni inte har gott om plats och dubbel uppsättning av utrustning då det i mitt fall blev svårt att tima allt och med viss väntan för vissa moment som följd. Dessutom blev det lite stressigt vilket inte var tanken såklart men nog om det.


Först ut var veteölen. Som namnet antyder så är det en öl med stor mängd vete, i detta fallet 60 procent. Humlen bestod av  en liten dos Simcoe samt en veteölsjäst därtill.


Efter att ha mätt upp rätt mängd malt så var det dags att börja mäska. Vad innebär det då att mäska? Jo det ska jag berätta för er. Men för att undvika superlånga inlägg med mängder av text har jag bestämt mig för att endast beskriva ett moment lite djupare per bryggning och idag blir det då mäskning. (Obs, bilden är från IPA:n...)



Syftet med mäskningen är att framställa socker som ger smak och karaktär samt näring till jästen som i sin tur omvandlar sockret till alkohol och koldioxid. Det finns ett antal olika mäskningsmetoder men den som jag använder mig av är infusionsmäskning och det är den vanligaste metoden bland hembryggare.

Malten blandas med varmt vatten, cirka 2-3 liter/ kg malt, i ett mäskningskärl, vanligtvis en kylbox som kan hålla temperaturen. Detta är viktigt då tanken är att mäsken ska hålla samma temperatur i ett x antal minuter, i detta fall 60 minuter. Det vanligaste är att man ligger någonstans mellan 65-68 grader. Mäskar man vid lägre temperatur, 60-65 grader, får du ett öl med hög sockerhalt vilket ger en hög alkoholhalt men en liten restsötma. Ligger du högre, 70-75 grader får du ett fylligare öl men en lägre sockerhalt och därmed en lägre alkoholhalt.


Jag brukar brygga 5-liters satser för att kunna testa lite olika varianter och för att finslipa tekniken. Problemet vid små satser är att det blir svårare att hålla en stadig temperatur så jag måste tillsätta varmt vatten flera gånger under mäskningen, i samband med omrörningen, vilket jag inte behövde när jag bryggde en 10-liters sats. Sedan är väl inte min kylbox av allra högsta kvalitet heller men det är ju en annan fråga som jag ska ta upp när jag berättar om min utrustning.

Oavsett kan det vara bra att försöka isolera mäskningskärlet ordentligt för att bättre stänga in värmen. Jag provade att ställa boxen i ett varmt "vattenbad" med handdukar över men det räckte lite dåligt ändå. 

Men det viktigaste att tänka på är att hålla en jämn temperatur, löser man det är det egentligen inga konstigheter.


Det finns som sagt flera olika metoder och om det är någon som redan nu vill veta mer om detta så är det bara att hojta till så skriver jag gladeligen mer utförligt om dessa också.


          


Här nedan till vänster lakas det för fullt. Jag använder mig av en metod som kallas satslakning vilket innebär att man tillsätter allt lakvatten på en gång och låter detta rinna igenom hela mäskbädden och sedan är det klart. Den andra metoden kallas flödeslakning men mer om detta vid nästa bryggning. 

Till höger kan ni skymta den obligatoriska bryggölen, i detta fallet min egenbryggda IPA, mums...

        


Efter att vörten har kokat i en timme är det dags att så snabbt som möjligt kyla ner den. Jag har köpt en kylspiral vilket gör att detta momentet går väldigt snabbt och smidigt. Det går även att göra en egen kylspiral om man så önskar. Annars använder man sig bara av ett isbad vilket dock tar lite längre tid samt kräver lite mer förberedelser.



När det är nedkylt ska det tappas över i jäskärlet. Jag valde att använda mig av en silduk också då jag tyckte det var ganska mycket småpartiklar kvar från lakningen vilket inte är helt ovanligt vid bryggande av en veteöl. Därför ville jag få lite extra fint filter men detta är inget jag brukar göra. När detta var gjort och jästen tillsatt var det bara att ställa in jäskärlen i förrådet och vänta på att "bubblandet" skulle börja.


      



Den andra ölen jag bryggde var en Session IPA efter ett recept hämtat från Pot Belly Brew Shop som ligger på Engelbrektsgatan i Göteborg. En Session IPA är helt enkelt en lite svagare variant av en IPA. Orsaken till namnet sägs komma från England runt första världskriget då arbetarna drack under arbetet, även när de tillverkade vapen... Arbetarna fick då ta två pauser, sessions, under fyra timmar för att dricka och då krävdes väl ett lite svagare öl så att dem inte sprängde granaterna under tillverkningen...

Det blir en ordentlig Humleton utan för mycket beska, helt i min smak!




Detta var en liten kortfattad version av bryggningen men kom gärna med frågor och synpunkter så ska jag utveckla resonemangen...



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Martin Karlsson - 22 januari 2016 16:23

Nu har det varit tyst på bloggen ett tag men äntligen är jag igång med lite nya bryggningar igen. Två nya batcher står nu och jäser och utvecklas förhoppningsvis till någon form av flytande guld... Den första satsen är en Red IPA humlad med för mig...

Av Martin Karlsson - 4 december 2015 19:02


Då var det äntligen dags att provsmaka mina livs första egenbryggda julöl. Fast om sanningen ska fram så har jag ju redan provsmakat men det är nu dags att skriva några rader om dem. Jag är väldigt nöjd med etiketterna även om jag skrev fel namn på...

Av Martin Karlsson - 21 november 2015 10:05


I söndags var det återigen bryggdags men det blev inte någon tredje julöl med den utlovade julexplosionen som var tanken utan istället blev det en American Pale Ale för att få rensat lite bland all humle som jag samlat på mig. Bryggningen tillägnas...

Av Martin Karlsson - 23 september 2015 21:11


Nu är det bara tre månader kvar till jul vilket innebär att det även är hög tid att brygga julölet! Jag har i år tänkt brygga tre olika julöl. En Ljusare Pale Ale med Kryddnejlika, Kanelstång och Apelsinzest samt en Pale Ale med honung, stjärnanis, k...

Av Martin Karlsson - 22 september 2015 20:45

Nu har det varit ett långt sommaruppehåll på bloggen och nu finns det mycket att berätta om sommarens och höstens bryggningar, byggen och inköp. Dock har det hänt så mycket att jag bara kort kan beskriva det som hänt så jag kommer ikapp och kan berät...

Ovido - Quiz & Flashcards