Senaste inläggen

Av Martin Karlsson - 13 juni 2015 19:52

Idag har jag fått provsmaka min Veteöl och min Session IPA som bryggdes för fyra veckor sedan. Förväntningarna var idag inte alls lika höga som de brukar vid provsmakningen, kanske främst på grund av att bryggningen var lite stressad och där momenten inte flöt på riktigt som de ska då jag körde en dubbelbryggning... 

 

Fistbump Vete:

En klassisk veteöl med en liten dos humle. Vetesmaken var mycket tydlig och man kunde också skönja en lätt Humleton av Simcoe. Överlag en god öl men den saknade lite kropp, det vill säga, fyllighet. Jag hade personligen inte haft något emot att få in lite mer sötma och den klassiska tonen av skumbanan saknades tyvärr. 


Early Riser Session IPA:

En Session IPA ska ju ha lite lägre alkoholhalt och vara en lite lättare öl överlag vilket denna också var. En fräsch öl med en lite lätt citruskaraktär av humlen men med lite för dåligt skum. Den hade en tydlig humlearom och en lagom bitterhet vilket var tanken då den fick en låg bittergiva.


Jag får väl ändå säga att jag är nöjd med de både även om de kan förbättras genom lite modifieringar. Kanske att den lite halvlyckade bryggningen satte sina spår i dessa öl men äh, dem slinker allt ner och svalkar under en varm sommardag så skål mina vänner, nu njuter vi!!!

(Ja, självklart står ölen vid fel flaska, varför göra rätt..?)




Av Martin Karlsson - 13 juni 2015 13:22

I helgen var det så äntligen dags för en ny bryggning efter ett par veckors lång väntan. Som jag skrivit tidigare så ville jag testa en IPA med mycket humlekaraktär, dock med en liten bittergiva.

Receptet har tagits fram med hjälp av "proffset" Trevor inne på Pot Belly på Engelbrektsgatan i Göteborg. Trevor modifierade ett recept jag hade och därefter modifierade jag hans modifikation vilket resulterade i nedanstående recept. Men vad tusan ska den heta???


Recept:

2000 g. Maris Otter

260 g. Carared

130 g. Cara Belge

130 g. Bisquit 


6 g. Columbus (20)

6 g Simcoe (15)

10 g Simcoe (10)

10 g Columbus (2)

10 g Simcoe (0)

10 g Equinox (0)

20 g Equinox (torr)

10 g Columbus (torr)


Safale US-05/ Kalciumsulfat/ Protafloc


Denna bryggning blev det också premiär för mitt nya kokkärl på 29 liter med tappkran vilket kändes mycket spännande. Då jag nu har för avsikt att brygga 10-liters batcher så krävdes det en större gryta, dessutom finns det nu möjlighet till ännu större satser vilket leder till ännu mera öl! Så nu när denna är inhandlad är det dags att börja fundera på nästa inköp, man får aldrig nöja sig...

Bryggningen flöt på riktigt smidigt och även mäskningstemperaturen höll sig bättre nu när jag gjorde en större sats. Jag fyllde bara på med 5dl hett vatten efter halva tiden vilket gjorde att det höll sig hyfsat runt 66 grader.

Sedan var det dags för lakningen som jag tänkte beskriva lite mer ingående. 

Vid lakningen vill vi "rensa" malten och utvinna så mycket socker som möjligt genom att sila vatten genom maltbädden till en sötvört. De finns två olika sätt att laka på, satslakning (Batch sparge) som jag använder mig av, eller flödeslakning (fly sparge). Dessa kan göras antingen i mäskninskärlet med hjälp av t.ex en falskbotten eller bazooka screen. Om ni önskar förklaring på dessa så skriv en kommentar. Jag själv använder mig av "hink-i-hink", en hink borras full med hål i botten med 3mm borr och ställs i en likadan hink med tappkran, dock utan hål Om du vill få någon öl i slutändan... 
Efter mäskningen läggs malten försiktigt över i hinken och därefter hälls mäskvattnet i, helst över en hålslev eller liknande så att det inte täpper igen.

Sedan är det dags att recirkulera ett par liter genom att man tappar ut vatten och häller tillbaka det över maltbädden, som då fungerar som ett filter, tills att vörten blivit klarare utan massa "maltrester". Då häller du över resterande lakvatten som värmts upp till 78-82 grader.

Nu är det dags att tappa ur vattnet långsamt, cirka 5 dl i minuten, detta kan tappas direkt i kokkärlet, var dock noga med att inte vörten syresätts. På bilden nedan tappar jag över det i en annan hink bara för att se hur mycket vört jag får ut då jag inte använt dessa stora hinkar sedan första koket. 

Det finns väldigt mycket mer att skriva om lakningen men detta är i stora drag en vanlig, enkel lakning. 








Av Martin Karlsson - 6 juni 2015 16:02

Ibland har man turen på sin sida och då är det bara att tacka och ta emot.

I veckan blev jag erbjuden en hel back med fantastiskt fina flaskor med bygelkapsyl av en kollega. Sånt händer ju inte särskilt ofta så ifall du någon gång har turen att bli erbjuden något liknande så tänk på att försöka dölja din iver och lycka så att motparten inte inser det stora värdet i flaskorna och tar dem tillbaka...😜

Dock är det mycket viktigt att du återgäldar det hela med att erbjuda ett parti av din egenbryggda öl. 


Tusen tack Annika och Mats, öl levereras inom kort...






Av Martin Karlsson - 30 maj 2015 07:43

Idag var det dags att buteljera, det vill säga tappa upp ölet från jäshinken till flaska. Det var min Session IPA samt min Veteöl som stod på tur. Buteljeringen är ett väldigt tillfredställande moment då man dels kan se så att ölet inte blivit infekterat, man får en känsla för hur ölet blir, man börjar se det hela ta form när flaskorna fylls och kapsyleras.

IPA:n luktade himmelskt när locket lyftes av så den kommer nog bli grym, dock blev jag lite orolig när locket till Veteölen togs bort då det luktade lite fränt från den hinken vilket jag inte varit med om tidigare. Dock smakade det inte konstigt så jag får forska vidare kring detta, har ju inte bryggt någon weissbier tidigare.

OG-värdet på Veteölen blev iallafall 1.012 vilket ger en alkoholvolym på 4% vilket är lite lågt men det får gå. IPA:n hamnade på 1.010 vilket kanske ger en alkoholvolym på cirka 4% på den med. Kanske undrar ni, jo jag glömde ju som vanligt att mäta OG-värdet före jäsningen...


Buteljering


Steg 1:


Det första, och som vanligt viktigaste, momentet är att rengöra allt som ska komma i kontakt med ölet, allt från kärl och flaskor till slev och hävert. Som sista rengöringsmoment blandar man ut ett desinfektionsmedel med vatten, jag använder mig av något som kallas StarSan. Detta bildar ett skum som delvis kan stanna kvar i flaskor och kärl men det gör ingenting utan det är bara att hälla i ölet, känns bara lite skumt att göra så dock... 

Emellanåt ska man också använda sig av ett starkare medel, till exempel PVC. Detta använde jag till de flaskor från de två backarna med vardera 30 flaskor i som mina kära föräldrar bara ville bli av med, bara att le och bocka det djupaste ni kan om ni kommer över något liknande. Jag har även erbjudits något ännu bättre vilket kräver bock ända ner i golvet men mer om det i veckan som kommer...

Det är även bra att införskaffa en flaskborste så att flaskorna blir ordentligt skurade. Jag brukar därefter ställa flaskorna under folie för att minska risken för infektion.


    


Steg 2:

 

För att det ska bli någon kolsyra i ölet krävs det att man tillför socker till ölet, så kallad primning. Det man gör är att blanda till en sockerlag, blanda upp cirka 2 deciliter vatten med 5-7 gram socker per liter öl. Detta beror på vilken typ av öl du brygger men det brukar ligga runt följande anvisningar:

Lager: 6-7 gram/liter

Ale: 4-6 gram/litet

Veteöl: 7-8 gram/liter




Steg 3:


Nu har det blivit dags att föra över ölet från jäskärlet till ett nytt desinficerat kärl innehållandes sockerlagen för att bli av med humlerester, jästpartiklar mm. När detta är gjort ska man röra runt försiktigt så att sockret fördelas jämt i ölet, var dock noga med att röra försiktigt så att ölet inte syresätts för mycket.




Steg 4:

 

Nu är det bara att fylla flaskorna med din härliga brygd, lättast är att använda en flaskfyllare som gör jobbet superenkelt. Till sist är det de desinficerade kapsylerna som ska sättas på med hjälp av en kapsylpåsättare. Nu får ölen stå i ytterligare två veckor, lite beroende på vad för typ av öl du har bryggt.

Har vi glömt något nu då? Ja, som vanligt har jag glömt att nämna FG-mätningen! OG-och FG-mätningen är nog det vanligaste man glömmer, iallafall när det kommer till mig. FG-mätningen visar hur mycket ölet har jäst ut och tillsammans med OG-värdet som tas före jäsningen kan man bland annat räkna ut alkoholvolymen på ditt öl.


   


Det blev tillslut 27 flaskor vilket känns helt ok. Nästa helg är tanken att det ska bryggas ännu en IPA som formligen exploderar av humle, spännande... 






Av Martin Karlsson - 22 maj 2015 14:54

Nu har jag äntligen fått smaka på min senaste APA, dvs, American Pale Ale. Förväntningarna var som alltid skyhöga och pyset som mötte när kapsylen öppnades dämpade inte dessa.

American Pale Ale är en relativt ny sort som är en variant på den klassiska brittiska Pale Ale. Det var under 80-talet som det började produceras mycket Pale Ale i USA genom de många mikrobryggerierna. Det som skiljer dem från de brittiska  är främst att en APA har en tydligare citruston och humlekaraktär av de amerikanska humlesorter som numera finns att tillgå.


Men åter till provsmakandet. Att döma av pyset så hade kolsyran blivit bra och när ölen fyllde glaset bildades ett ordentligt skum på toppen. Den hade en relativt mild beska vilket jag föredrar och den karakteristiska humlekaraktären satt som den skulle. Dock hade jag önskat en tydligare citruston och en ännu större humleexplosion men detta recept hade inte den mängd humle så det är ju inte så konstigt. Överlag är jag dock väldigt nöjd med denna.

För att uppnå ovanstående önskningar skulle jag kunnat öka på både smakgivan samt aromgivan, och vad är nu detta för givor undrar ni som inte satt er in i bryggandes magiska värld ännu... Detta kommer jag ta upp mer längre fram i bloggandet men kortfattat så tillsätter man humle under olika tidpunkter av koket. Beroende på hur länge de ligger i ger de olika karaktär till ölet. Under ett vanligt 60-minuters kok så tillsätts en mängd humle direkt, bittergivan. Smakgivan brukar tillsättas när det är runt 15 minuter kvar medans aromgivan som ger doftkaraktären tillsätts på slutet eller när koket avslutats.


Min nästa sats ska nog bli ännu en IPA och denna gången ska jag satsa på en rejäl humleexplosion. Dessutom känner jag mig ganska tillfreds med mitt sätt att brygga på så nu ska jag börja köra lite 10-liters batcher. 


   

Av Martin Karlsson - 14 maj 2015 19:34

Igår var det Kristi Himmelfärdsdagen och vi fick en härlig ledig torsdag och vad passar väl bättre än att spendera dagen med att brygga öl, förutom att som alla andra vara ute i den fantastiska solen som äntligen behagade att kika fram... Jaja, tyvärr har jag inget utomhusbryggeri ännu så jag fick stanna inne, men det var inga ledsna miner för det...


Idag tänkte jag dessutom brygga två stycken satser mer eller mindre på samma gång, en Veteöl samt en Session IPA. Jag kan dock rekommendera er att inte brygga två satser samtidigt om ni inte har gott om plats och dubbel uppsättning av utrustning då det i mitt fall blev svårt att tima allt och med viss väntan för vissa moment som följd. Dessutom blev det lite stressigt vilket inte var tanken såklart men nog om det.


Först ut var veteölen. Som namnet antyder så är det en öl med stor mängd vete, i detta fallet 60 procent. Humlen bestod av  en liten dos Simcoe samt en veteölsjäst därtill.


Efter att ha mätt upp rätt mängd malt så var det dags att börja mäska. Vad innebär det då att mäska? Jo det ska jag berätta för er. Men för att undvika superlånga inlägg med mängder av text har jag bestämt mig för att endast beskriva ett moment lite djupare per bryggning och idag blir det då mäskning. (Obs, bilden är från IPA:n...)



Syftet med mäskningen är att framställa socker som ger smak och karaktär samt näring till jästen som i sin tur omvandlar sockret till alkohol och koldioxid. Det finns ett antal olika mäskningsmetoder men den som jag använder mig av är infusionsmäskning och det är den vanligaste metoden bland hembryggare.

Malten blandas med varmt vatten, cirka 2-3 liter/ kg malt, i ett mäskningskärl, vanligtvis en kylbox som kan hålla temperaturen. Detta är viktigt då tanken är att mäsken ska hålla samma temperatur i ett x antal minuter, i detta fall 60 minuter. Det vanligaste är att man ligger någonstans mellan 65-68 grader. Mäskar man vid lägre temperatur, 60-65 grader, får du ett öl med hög sockerhalt vilket ger en hög alkoholhalt men en liten restsötma. Ligger du högre, 70-75 grader får du ett fylligare öl men en lägre sockerhalt och därmed en lägre alkoholhalt.


Jag brukar brygga 5-liters satser för att kunna testa lite olika varianter och för att finslipa tekniken. Problemet vid små satser är att det blir svårare att hålla en stadig temperatur så jag måste tillsätta varmt vatten flera gånger under mäskningen, i samband med omrörningen, vilket jag inte behövde när jag bryggde en 10-liters sats. Sedan är väl inte min kylbox av allra högsta kvalitet heller men det är ju en annan fråga som jag ska ta upp när jag berättar om min utrustning.

Oavsett kan det vara bra att försöka isolera mäskningskärlet ordentligt för att bättre stänga in värmen. Jag provade att ställa boxen i ett varmt "vattenbad" med handdukar över men det räckte lite dåligt ändå. 

Men det viktigaste att tänka på är att hålla en jämn temperatur, löser man det är det egentligen inga konstigheter.


Det finns som sagt flera olika metoder och om det är någon som redan nu vill veta mer om detta så är det bara att hojta till så skriver jag gladeligen mer utförligt om dessa också.


          


Här nedan till vänster lakas det för fullt. Jag använder mig av en metod som kallas satslakning vilket innebär att man tillsätter allt lakvatten på en gång och låter detta rinna igenom hela mäskbädden och sedan är det klart. Den andra metoden kallas flödeslakning men mer om detta vid nästa bryggning. 

Till höger kan ni skymta den obligatoriska bryggölen, i detta fallet min egenbryggda IPA, mums...

        


Efter att vörten har kokat i en timme är det dags att så snabbt som möjligt kyla ner den. Jag har köpt en kylspiral vilket gör att detta momentet går väldigt snabbt och smidigt. Det går även att göra en egen kylspiral om man så önskar. Annars använder man sig bara av ett isbad vilket dock tar lite längre tid samt kräver lite mer förberedelser.



När det är nedkylt ska det tappas över i jäskärlet. Jag valde att använda mig av en silduk också då jag tyckte det var ganska mycket småpartiklar kvar från lakningen vilket inte är helt ovanligt vid bryggande av en veteöl. Därför ville jag få lite extra fint filter men detta är inget jag brukar göra. När detta var gjort och jästen tillsatt var det bara att ställa in jäskärlen i förrådet och vänta på att "bubblandet" skulle börja.


      



Den andra ölen jag bryggde var en Session IPA efter ett recept hämtat från Pot Belly Brew Shop som ligger på Engelbrektsgatan i Göteborg. En Session IPA är helt enkelt en lite svagare variant av en IPA. Orsaken till namnet sägs komma från England runt första världskriget då arbetarna drack under arbetet, även när de tillverkade vapen... Arbetarna fick då ta två pauser, sessions, under fyra timmar för att dricka och då krävdes väl ett lite svagare öl så att dem inte sprängde granaterna under tillverkningen...

Det blir en ordentlig Humleton utan för mycket beska, helt i min smak!




Detta var en liten kortfattad version av bryggningen men kom gärna med frågor och synpunkter så ska jag utveckla resonemangen...



Av Martin Karlsson - 12 maj 2015 12:10

Nu har det kommit en ny leverans av härlig malt och lite andra småsaker från MaltMagnus AB så denna veckan är det dags att brygga två nya satser. Det kommer bli en veteöl samt ytterligare en härlig IPA.


 


Jag vill bara passa på att tipsa om ett företag som kallas för Njutningsfrämjandet. Dem anordnar bland annat ölvandringar genom Göteborg, ölprovningar, ölbrygganingskurser och mycket annat. Just ölbryggningskuren kan jag varmt rekommendera då det är den som fått mig att börja med just detta, brygga öl alltså, inte blogga...


http://www.njutningsframjandet.se

Av Martin Karlsson - 8 maj 2015 17:14

Jag har sedan tidigare bryggt fyra stycken satser så jag tänkte att jag lite kort skulle sammanfatta dessa för att i fortsättning beskriva bryggningen mer ingående med bilder och beskrivningar.


Batch #1 Brown Ale med en touch av svartpeppar:


Detta var den allra första ölen som jag bryggde hemma och det är efter ett recept av Simon Svensson som driver Njutningsfrämjandet och bland annat håller i nybörjarkurser.


Detta var som sagt en ganska mörk Brown Ale med svartpeppar som extra krydda. Det var med stor spänning jag plockade fram min nyinköpta utrustning och satte igång bryggandet och cirka fyra timmar senare stod jag med tio liter öl i jäskärlet och ett självbelåtet flin i ansiktet...


I och med att det var första gången så var jag självklart lite trött av all koncentration men känslan efteråt var ändå, var det inte svårare än såhär? Sedan kan man självklart förfina processen och lägga till fler steg till de olika momenten om man så vill men grundförfarandet är inte särskilt komplicerat. Sedan vet man ju aldrig hur ölen väl blir när den är färdig men det visade sig att det blev en riktigt god öl!



  


Batch #2 Klassisk IPA:


Min andra sats fick bli en IPA (India Pale Ale) av klassisk modell. En IPA har en tydlig humlekaraktär och är kanske den vanligaste, enklaste och enligt mig godaste, ölsorten bland hemmabryggare världen över. 

Nu var man ju erfaren som bryggare och självförtroendet formligen sprutade ur öronen inför sats nummer två vilket självklart ledde till att jag missade något som kallas OG-mätning. Detta påverkar inte ölet på något sätt men det används när man sedan ska räkna ut vad ölen får för alkoholstyrka. Så det fick bli till att efter jäsning och lagring provsmaka ölen och känna efter hur snurrig man blev och därefter leta sig tillbaka bland gamla fyllor för att få fram en ungefärlig procentsats, skulle gissa på 4,4%...




Batch #3 Stout:

 

Nu var det dags för ännu en ny ölsort, nämligen Stout. Detta är en mycket mörk öl där man använder sig av en relativt stor mängd rostad malt, en klassiker är den irländska Guiness.

Även denna bryggning flöt på som det skulle men som traditionen bjuder glömde jag även här att ta ett OG-prov men vad gör väl det... Tanken var även att jag i slutet av jäsningen skulle tillsätta lite kaffe men tiden rann iväg och det blev inte av. Denna är nu upptrappad på flaska och ska stå så en vecka till innan det är dags för provsmakning. 


Batch #4 Neck Beard APA:

 

jag har även hunnit med att tappa upp en fjärde sats på flaska och detta blev en en Neck Beard APA (American Pale Ale). Vad skiljer då en APA från en IPA? Detfinns ingen supertydlig skiljelinje mellan de båda men en IPA brukar oftast ha lite högre alkoholvolym och en APA ska väl främst använda sig av amerikanska humlesorter vilket också kan leda till en lite starkare ton av citrus. Denna har också en vecka kvar innan det blir dags för provsmakning.

 

Så nu är det väl dags att börja blogga i realtid, hoppas ni vill följa med!

Ovido - Quiz & Flashcards